LogoTitle
Λειτουργική θερμομόνωση και το καλοκαίρι Print E-mail
Science
Wednesday, 25 July 2012 17:20
There are no translations available.

Αθήνα Καλοκαίρι 2012. Δύσκολη εποχή για το κέντρο της πόλης. Που θα πάτε διακοπές?

Είτε μείνετε στην Αθήνα, είτε πάτε διακοπές σε δικό σας εξοχικό ή σε ένα ξενοδοχείο, ο υδράργυρος έχει πια πιάσει κόκκινο και όλοι αναζητάμε μια όαση δροσιάς. Τι γίνεται όμως όταν το σπίτι μας το αγκαλιάζει όλη την ημέρα ο ήλιος? Τι συμβαίνει όταν ξαφνικά το βραδάκι συνειδητοποιούμε πως οι δυτικοί τοίχοι 'βράζουν' και κάνουν την εσωτερική ατμόσφαιρα του κτιρίου ανυπόφορη?

Είναι γνωστό πως την θερμότητα που αποθηκεύουν τα δομικά στοιχεία κατά τις ώρες ηλιοφάνειας, την αποδίδουν στο εσωτερικό των κτιρίων μέσω των τοίχων. Και επειδή τα ποσά της θερμότητας που έχουν δεχτεί όλη την ημέρα είναι πολύ μεγάλα συνεχίζουν να θερμαίνουν το εσωτερικό της κατοικίας μας ακόμα και τη νύχτα που λογικά θα περιμέναμε πως λόγω πιο χαμηλών θερμοκρασιών η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της κατοικίας μας θα ήταν πιο υποφερτή.

Πόσο χειρότερη γίνεται η ατμόσφαιρα όταν στην περιοχή που βρισκόμαστε υπάρχει και μεγάλη υγρασία? Η αίσθηση πολλές φορές που δημιουργείται είναι ότι στο εσωτερικό – ειδικά τις ώρες του καύσωνα- η κατάσταση είναι πιο ανυπόφορη από ότι στο εξωτερικό. Η αισθητή θερμοκρασία στο ανθρώπινο σώμα, είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας και υγρασίας του αέρα που μας περιβάλει. Πρακτικά ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, μας κάνει να αισθανόμαστε τη θερμοκρασία να είναι αρκετά υψηλότερη από την πραγματική θερμοκρασία του αέρα.

Και τις περισσότερες φορές η χρήση των κλιματιστικών δεν διορθώνει την κατάσταση και η αίσθηση ζέστης και δυσφορίας δεν υποχωρεί παρά μόνο έπειτα από εκτεταμένη χρήση. Σε μεγάλες θερμοκρασίες, που πλέον είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια του διευρυμένου ελληνικού καλοκαιριού, δεν μπορεί να προσφέρουν αίσθημα δροσιάς ούτε οι ανεμιστήρες οροφής και τα λοιπά τεχνικά μέσα σε περίπτωση που θα επιθυμούσαμε να διατηρούμε ανοικτές πόρτες και παράθυρα ημέρα και νύχτα...

Η κατοικία, το σπίτι μας, είναι ο χώρος μας και θέλουμε να αισθανόμαστε και να κυκλοφορούμε άνετα μέσα σε αυτόν, είναι ο χώρος που απαιτούμε άνεση, ασφάλεια, υψηλή υγιεινή - χωρίς μούχλα και υγρασίες, και που τελικά δεν θέλουμε να ακολουθούμε περιοριστικούς κανόνες στην χρήση των χώρων εξαιτίας κακού σχεδιασμού ή κατασκευής. Από την άλλη όμως, είμαστε ταυτόχρονα δέσμιοι του κόστους ενέργειας (χειμώνα και καλοκαίρι όπως όλοι γνωρίζουμε) αλλά και των παραμέτρων του σχεδιασμού και της κατασκευής του κτιρίου μας.

Η θωράκιση με ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης της κατοικίας μας, μόνιμης ή εξοχικής, των δημοσίων κτιρίων που κατασπαταλούν σε χρήση κλιματιστικών (δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, δημοτικά κτίρια, κλπ) όπως και των ξενοδοχειακών μονάδων μικρών ή μεγαλύτερων μπορεί να αποδώσει τόσο στον περιορισμό της χρήσης κλιματιστικών όσο και στην βελτίωση της αίσθησης άνεσης λόγω των ήπιων συνθηκών που επικρατούν πλέον στο εσωτερικό.

Ουσιαστικά ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης βελτιώνει την λειτουργικότητα των εσωτερικών χώρων παρέχοντας πιο σταθερές συνθήκες, καθώς μειώνει την επίδραση της εξωτερικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό μικροκλίμα του κτιρίου. Ταυτόχρονα από τεχνικής σκοπιάς το κτίριο προστατεύεται αποτελεσματικά από τις καιρικές συνθήκες, χειμώνα και καλοκαίρι.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί πως η ποιότητα και η αντοχή του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης εξαρτώνται αποκλειστικά από τα υλικά που προστατεύουν την μονωτική στρώση (διογκωμένη πολυστερίνη ή πετροβάμβακας), δηλ. τα επιχρίσματα οπλισμού και τους τελικούς χρωματιστούς σοβάδες. Αυτά θα πρέπει να ανταπεξέλθουν σε μηχανικές καταπονήσεις, (κρούσεις, συστοδιαστολές, δονήσεις κλπ.), στις καιρικές συνθήκες, (υγρασία, έντονη ηλιοφάνεια, παγετός, υψηλές θερμοκρασίες κλπ.) ΚΑΙ στις συστολο-διαστολές του μονωτικού υλικού (καθώς η βελτιωμένη μόνωση αυξάνει τις διαφορές θερμοκρασίας επί των τοίχων του κτιρίου χειμώνα και καλοκαίρι και άρα δημιουργεί μεγαλύτερες τάσεις στις μονωτικές πλάκες και τα επιχρίσματα) για όλη την διάρκεια ζωής του κτιρίου.

Η μοναδικότητα των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης StoTherm καλύπτουν σε κάθε περίπτωση τις απαιτήσεις ασφαλείας, αντοχής και ποιότητας που απαιτούνται ανάλογα την περίπτωση της κάθε κατασκευής. Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης StoTherm έχουν τόσες παραλλαγές που εξασφαλίζουν σίγουρη πρόσφυση σχεδόν σε κάθε υπόστρωμα όπως : επίχρισμα, σκυρόδεμα, τούβλο, μέταλλο, πλάκες ξηράς δόμησης εξωτερικών χώρων, ξύλο κλπ, ενώ ταυτόχρονα παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, οι τεχνικές απαιτήσεις του κτιρίου και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η πρόσοψη, καθορίζουν σε κάθε περίπτωση την επιλογή των υλικών που θα εφαρμοστούν σε κάθε σύστημα, ώστε είναι σίγουρο πως υπάρχει ένα σύστημα StoTherm που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της κατασκευής σας οικονομικά και με ασφάλεια.

Τα συστήματα StoTherm, είναι ο ηγέτης των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης, και αποτελούν για τους μηχανικούς τα πιο γνωστά και προτεινόμενα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης. Δίνουν λύσεις ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις κατασκευών που πρέπει να συμβαδίζουν με τον ΚΕΝΑΚ. Σταθερά στις υποσχέσεις τους τα συστήματα StoTherm θερμομονώνουν σωστά χωρίς να αφήνουν θερμογέφυρες, ανακαινίζουν αισθητικά τις όψεις ενώ παράλληλα είναι ασφαλή στη χρήση τους, δεν απαιτούν φρεσκάρισμα και προστατεύουν ολοκληρωτικά το κέλυφος του κτιρίου, για όλη την διάρκεια ζωής του κτιρίου. Με συνεχή ανανέωση και εξέλιξη αλλά και αδιαπραγμάτευτη άριστη ποιότητα διαχρονικά, τα συστήματα StoTherm έχουν χτίσει μια σχέση άρρηκτης εμπιστοσύνης με τους μηχανικούς.

Εσείς θα εξακολουθείτε να ζεσταίνεστε το καλοκαίρι και να κρυώνεται το χειμώνα?

 

 

Ρούνη Γεωργία, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Τεχνικός Σύμβουλος Sto

 

 Περισσότερες Πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Sto Ελλάς www.stohellas.gr  

 

Δείτε σχετικά άρθρα:

Εξωτερική θερμομόνωση: Πόσο κοστίζει τελικά;

 

 Θερμομόνωση κτιρίων StoTherm: Σύγχρονες λύσεις σε ένα παλιό πρόβλημα, παρουσίαση από την Ημερίδα της ΕΔΕΜ 'Εξοικονόμηση Ενέργειας στα κτίρια' στις 15/12/2011 

 

 'Η αυξημένου πάχους θερμομόνωση επιστρέφει την επένδυση γρηγορότερα'

 

 'Εξωτερική Θερμομόνωση κτιρίων, πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι;' Μέρος  Α' (Αντίδραση θερμομονωτικών υλικών σε φωτιά)

 

 'Εξωτερική Θερμομόνωση κτιρίων, πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι;' Μέρος Β' (Πρόσφυση θερμομονωτικών πλακών επί των κτιρίων)

 

 'Μύθοι και πραγματικότητα για τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, τα κατάλληλα θερμομονωτικά υλικά και την πιστοποίηση CE' Μέρος Α'

 

 'Μύθοι και πραγματικότητα για τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, τα κατάλληλα θερμομονωτικά υλικά και την πιστοποίηση CE' Μέρος Β'

 

 'StoTherm: Αντοχή, Οικονομία, Ταχύτητα και Καινοτομία'

 

 'Architect's Facade Manual' (e-book από τη Sto)

 

 'Sto Therm – Καλύτερη μόνωση – Καλύτερη ζωή'

 

 'Προϊόντα STO και στη Costa Navarino'

 

 'StoTherm Classic Top 32' Το κορυφαίο σύστημα θερμομόνωσης τώρα ακόμα καλύτερο

 

 'ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ'

 

 'Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης' Τι θα διαλέξουμε στην Ελλάδα -Εφαρμογή προτύπων ή εξαπάτηση των καταναλωτών;

 

 Τώρα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης StoTherm και τον χειμώνα!