LogoTitle
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ Εκτύπωση E-mail
Ενέργεια
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 12:28


Εξοικονόμηση ενέργειας, αντοχή και αισθητική

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που προκαλούνται τους τελευταίους μήνες από την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών τόσο των καύσιμων όσο και των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν φαίνεται να επιλύονται. Και ενώ οι καταναλωτές περιμένουν να ανακουφιστούν από το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, την καλοκαιρινή περίοδο θα νιώσουν πάλι έντονα το βάρος των αυξήσεων καθώς η λειτουργία των συστημάτων κλιματισμού θα ζητά περισσότερα χρήματα εξαιτίας της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Το πρόβλημα φαντάζει άλυτο, ένας φαύλος κύκλος της απαιτούμενης αύξησης του βιοτικού επιπέδου που συνεπάγεται αύξηση της καταναλισκόμενης ενέργειας και αυτή με την σειρά της αύξηση των δαπανών.

Το πνεύμα του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων -ΚΕΝΑΚ προσανατολίζεται στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και κατά συνέπεια στην μείωση των προκαλούμενων αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και κατ' επέκταση στην εθνική και ευρωπαϊκή οικονομία. Και αν σκεφτεί κανείς ποιες είναι οι βασικές ενεργειακές απαιτήσεις ενός κτιρίου θα διαπιστώσει πως ο σημαντικότερος τομέας κατανάλωσης ενέργειας είναι ο κλιματισμός των χώρων του, είτε για θέρμανση τον χειμώνα είτε για ψύξη το καλοκαίρι. Η πιο άρτια λύση για την εξοικονόμηση αυτής της ενέργειας είναι η θερμομόνωση. Και ειδικότερα η πιο ολοκληρωμένη τεχνική προσέγγιση είναι η εφαρμογή της μόνωσης στο εξωτερικό του κτιρίου, εκεί δηλαδή που ασκούνται όλες οι περιβαλλοντικές επιδράσεις και όπου λαμβάνει χώρα η εναλλαγή θερμότητας.

Συστήματα εξωτερικής Θερμομόνωσης STO

Με τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης κάθε είδους κτίριο, υπάρχον ή νεόκτιστο με σχεδόν οποιοδήποτε υπόστρωμα και κατασκευή, μπορεί να θερμομονωθεί, να στεγανοποιηθεί και να προστατευτεί με συστήματα εξωτερικής μόνωσης, δημιουργώντας ένα προστατευτικό κέλυφος που περιβάλλει ολόκληρο το κτίριο. Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης αποτελούν γρήγορες, αποτελεσματικές και μόνιμες λύσεις δόμησης, χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και τεχνολογίες, δημιουργώντας σημαντικά ενεργειακά οφέλη, καθώς προστατεύουν τα κτίρια από τις απώλειες ενέργειας τον χειμώνα και από την υπερθέρμανση τους καλοκαιρινούς μήνες. Ταυτόχρονα μειώνονται οι εκπομπές βλαβερών ρύπων στο περιβάλλον εξαιτίας της χρήσης πετρελαίου, κλιματιστικών μονάδων και ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τεχνολογία των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης είναι μια ώριμη πλέον τεχνολογία, η οποία στην κεντρική Ευρώπη χρησιμοποιείται τα τελευταία περίπου 50 χρόνια με μεγάλη επιτυχία. H Sto AG αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης στην Γερμανία και σε παγκόσμιο επίπεδο και δραστηριοποιείται σε 5 ηπείρους με τεράστια επιτυχία. Ενώ ταυτόχρονα η αδιάκοπη έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και λύσεων φέρνει την Sto AG πρώτη, στις πατενταρισμένες καινοτομίες, ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου στην Γερμανία,.

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά άριστα παραδείγματα εφαρμογής συστημάτων StoTherm. Καθώς η συνειδητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας βελτιώνεται, αυξάνεται και η απήχηση του συγκεκριμένου τρόπου δόμησης. Στην φάση αυτή οι ευθύνες, τόσο των προμηθευτριών εταιρειών και των εγκαταστατών των συστημάτων, αλλά και της πολιτείας, μεγαλώνουν σχετικά με την σωστή τυποποίηση των προδιαγραφών, των κανόνων εφαρμογής και της νομοθεσίας σχετικά με την άρτια υλοποίηση των συστημάτων. Με τον τρόπο αυτό θα προστατευθεί η ποιότητα κατασκευής, η αντοχή των συστημάτων και το κοινωνικό σύνολο.

Προδιαγραφές

Η εφαρμογή ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης απευθείας στην υπάρχουσα τοιχοποιία ή επί των υλικών κατασκευής νέων κτιρίων προσφέρει σε κάθε είδους κτίριο, υπάρχον ή νεόκτιστο με σχεδόν οποιοδήποτε υπόστρωμα και κατασκευή, θερμομόνωση, στεγανοποίηση και προστασία ολόκληρου του κτιρίου.
Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης StoTherm διακρίνονται για την ποικιλία λύσεων ώστε να καλύπτονται σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις ασφαλείας, αντοχής και ποιότητας του συστήματος. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται σίγουρη πρόσφυση σχεδόν σε κάθε υπόστρωμα όπως : επίχρισμα, σκυρόδεμα, τούβλο, μέταλλο, πλάκες ξηράς δόμησης εξωτερικών χώρων, ξύλο κλπ.

Ταυτόχρονα παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, οι τεχνικές απαιτήσεις του κτιρίου και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η πρόσοψη, καθορίζουν σε κάθε περίπτωση την επιλογή των υλικών που θα εφαρμοστούν σε κάθε σύστημα.

Βάση της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για να πιστοποιηθεί ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης, πρέπει να ελεγχτεί βάση της οδηγίας ETAG004 - Guideline for European Technical Approval of External Thermal Insulation Composite Systems with rendering, από τον αρμόδιο φορέα, EOTA, για το σύνολο των συστατικών μερών του και των ιδιοτήτων τους. Η πιστοποίηση αυτή, αφορά το σύστημα ως μονοσήμαντο σύνολο και όχι τα επιμέρους υλικά ή στοιχεία του.

Καθώς η τεχνολογία και οι απαιτήσεις δόμησης εξελίσσονται, νέες παραλλαγές των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης παρουσιάζονται. Η Sto AG έως σήμερα κατέχει πλήθος Ευρωπαϊκών τεχνικών πιστοποιήσεων για όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των υλικών της. Ενδεικτικά αναφέρονται : ΕΤΑ-03/0027, ΕΤΑ-03/0037, ΕΤΑ-04/0074, ΕΤΑ-04/0075, ΕΤΑ-05/0098, ΕΤΑ-05/0130, ΕΤΑ-06/0003, ΕΤΑ-06/0045, ΕΤΑ-06/0107, ΕΤΑ-06/0127 ,ΕΤΑ-06/0148, ΕΤΑ-07/0023, ΕΤΑ-07/0146 (στοιχεία για τα παραπάνω μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα www.eota.be, ενώ τα πλήρη κείμενα διατίθενται κατόπιν αιτήσεως).

Οφέλη

Οικονομικά-ενεργειακά οφέλη
Η προστασία που επιτυγχάνεται με την χρήση ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της βελτίωσης των συντελεστών θερμομόνωσης (θερμική αντίσταση) και επεκτείνεται σε εξίσου σημαντικές παραμέτρους που επηρεάζουν την λειτουργικότητα, την αντοχή της κατασκευής και την ποιότητα των συνθηκών διαβίωσης, και περιγράφονται παρακάτω:
· Εξοικονόμηση ενέργειας μέσω αυξημένης και βελτιωμένης μόνωσης.
· Προστασία της κατασκευής από το CO2 και τους υπολοίπους βλαβερούς ατμοσφαιρικούς ρύπους.
· Προστασία των δομικών στοιχείων και των υδραυλικών εγκαταστάσεων από μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος.
· Εξάλειψη θερμογεφυρών στις όψεις των κτιρίων, οι οποίες ευθύνονται κυρίως για την αύξηση των θερμικών απωλειών, για την εμφάνιση υγρασίας και μούχλας εσωτερικά αλλά και για ρωγμές και αποκολλήσεις επιχρισμάτων εξωτερικά.
· Εξάλειψη των συμπυκνωμάτων υδρατμών από τα δομικά στοιχεία των κτιρίων και την εμφάνιση υγρασίας ή μούχλας.
· Επίτευξη βέλτιστων συνθηκών εσωτερικής θερμικής άνεσης μέσω εκμετάλλευσης της θερμοχωρητικότητας των δομικών υλικών.
· Αισθητική αναβάθμιση-αναπαλαίωση όψεων των υφιστάμενων κτιρίων.
· Εξοικονόμηση ενέργειας από την μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ή του φυσικού αερίου (για θέρμανση το χειμώνα) και του ηλεκτρικού ρεύματος (για ψύξη το καλοκαίρι).
· Απόσβεση του αρχικού κόστους από την εξοικονόμηση ενέργειας ανάλογα την χρήση και την κλιματολογική ζώνη του κτιρίου. (3-8 χρόνια).

Περιβαλλοντικά οφέλη

Το ποσά ενέργειας που καταναλώνονται για θέρμανση αλλά και για ψύξη ενός κτιρίου έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη ραγδαία αύξηση των άμεσων και των έμμεσων εκπομπών των ατμοσφαιρικών ρύπων. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν τροποποιηθεί και τα πρώτα σημάδια αλλοίωσης του κλίματος έχουν ήδη παρατηρηθεί (όξινη βροχή, καταστροφή του όζοντος, φαινόμενο θερμοκηπίου, κλιματικές αλλαγές)

Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης αποτελούν την σύγχρονη απάντηση στους παραπάνω προβληματισμούς δηλώνοντας σαφή οικολογική συνείδηση:
· Περιορίζεται στο ελάχιστο η ανταλλαγή θερμότητας από τα δομικά στοιχεία του κτιρίου, εξοικονομώντας ενέργεια σε ποσοστό που προσεγγίζει το 60% (λαμβάνοντας υπόψη και την εξοικονόμηση από τις θερμογέφυρες - γραμμικές απώλειες.
· Περιορίζεται σημαντικά η χρήση αλλά και το κόστος του κλιματισμού (για ψύξη και για θέρμανση)
· Μείωση εκπομπών CO2, τόσο από την άμεση μείωση καύσης πετρελαίου, όσο και από τη μείωση των απαιτήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια για την λειτουργία κλιματιστικών συστημάτων.
· Μείωση εκπομπών νιτρικών και θειϊκών οξειδίων στην ατμόσφαιρα προστατεύοντας από το φαινόμενο της όξινης βροχής.

Αναφορές
Sto AG, Wärmedämm-Verbundsysteme, Daten Fakten Anwendung, Bauphysik Planung Vorschriften, 01.1989
Sto AG, Verarbeitungsrichtlinien und Tips Sto Therm Systeme, 01.1995.
European Commission, on the Energy Performance of Buildings, Directive 2002/91/EC of the European Parliament and of the Council Official Journal of the European Communities, December 2002 (2002).
ETAG 004, Guideline for European Technical Approval of External Thermal Insulation Composite Systems with Rendering, March 2000.
ΠΕΤΕΠ Συστήματα εξωτερικών θερμομονώσεων (ΣΕΘ) με διογκωμένη πολυστερίνη και λεπτά οπλισμένα οργανικά επιχρίσματα, 03-06-02-04 Έκδοση 1.0 Μάιος 2006 (2006).
ΠΕΤΕΠ Θερμομονώσεις εξωτερικών τοίχων 03-06-02-02 Έκδοση 1.0 Μάιος 2006 (2006).
BS EN 13499:2003 Thermal insulation products for buildings. External thermal insulation composite systems (ETICS) based on expanded polystyrene. Specification British-Adopted European Standard / 15-Sep-2003 (2003).
Καλύβας, Γ., "Παθολογία κατακόρυφων στοιχείων κελύφους κτιρίου από πλευράς στεγάνωσης, θερμομόνωσης και υγρομετρίας" στο "Παθολογία Στοιχείων Κελύφους Κτιρίου", Τeκδοτικη, Αθήνα (2004) 210-295.
Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.stohellas.gr