LogoTitle
Η αυξημένου πάχους θερμομόνωση επιστρέφει την επένδυση γρηγορότερα Εκτύπωση E-mail
Ενέργεια
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 08:54

   diagram150
Ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (Κ.Ε.Ν.Α.Κ.) είναι μια μεγάλη αλλαγή για την οικοδομική κοινότητα στην χώρα μας η μεταβολή του τρόπου υπολογισμού των απωλειών στα κτίρια και η ένταξη τους στις ανάλογες ενεργειακές κατηγορίες που δημιουργεί ο νέος κανονισμός. Μια παράμετρος που λόγω ΚΕΝΑΚ  έχει βρεθεί στο προσκήνιο είναι η θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων.  H απόσβεση του κόστους της εξωτερικής θερμομόνωσης έρχεται σαφώς γρηγορότερα με την χρήση αυξημένου πάχους θερμομονωτικού υλικού σε σχέση με την περίπτωση που χρησιμοποιούμε το ‘φτηνότερο' μικρότερο πάχος θερμομόνωσης.

 

thermcameraΜε βάση στατιστικά στοιχεία το ποσοστό των ανοιγμάτων σε μια σύγχρονη κατασκευή φτάνει το 25 έως 30% των προσόψεων του κτιρίου ενώ αν αναφερθούμε σε παλιότερα υφιστάμενα κτίρια το ποσοστό αυτό μειώνεται και μπορεί να φτάνει στο 20% της συνολικής επιφάνειας των προσόψεων. Αυτό σημαίνει πως το υπόλοιπο 70-80% μιας πρόσοψης αποτελείται από αδιαφανή δομικά στοιχεία (τοίχους). Η χρήση ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης αφορά αυτά τα στοιχεία του κτιρίου, ενώ σε μια πιο διευρυμένη θεώρηση μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τις επιφάνειες στις πυλωτές των κτιρίων οι οποίες επιβαρύνουν ενεργειακά πάντοτε τα διαμερίσματα του πρώτου ορόφου.

 

Δυστυχώς στην χώρα μας δεν έχει δοθεί τις περασμένες δεκαετίες η απαραίτητη έμφαση στην καλή θερμομόνωση των κτιρίων με αποτέλεσμα το μέσο πάχος θερμομόνωσης των σύγχρονων κατασκευών να βρίσκεται σχετικά χαμηλά, περίπου στα 3 έως 4 εκατοστά εάν αναφερόμαστε σε θερμομονωτικά υλικά πολυστερίνης με συντελεστή λ της τάξης του 0,033-0,038 W/m*K ενώ αντίστοιχα μικρό είναι το μέσο πάχος μόνωσης και για τα άλλα θερμομονωτικά υλικά π.χ. πετροβάμβακας, ορυκτοβάμβακας ή ξυλόμαλλο με λ της τάξης του 0,036-0,045 W/m*K που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές εσωτερικής θερμομόνωσης.

 

Τι θα συνέβαινε όμως εάν μπορούσαμε να διπλασιάσουμε με κάποιον τρόπο το μέσο πάχος της θερμομόνωσης των εξωτερικών τοίχων; Τι επίδραση θα είχε η μεταβολή αυτή στο ενεργειακό ισοζύγιο των κτιρίων της χώρας και στις δαπάνες κλιματισμού ιδιωτικών ή δημοσίων κτιρίων;

 

Στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα απλή μια προσέγγιση της εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της αύξησης του πάχους της θερμομόνωσης. Διατηρώντας όλες τις παραμέτρους ενός νεόδμητου κτιρίου σταθερές και διπλασιάζοντας το πάχος της εξωτερικής θερμομόνωσης από π.χ. 4 εκ. σε 8 εκ. διογκωμένης πολυστερίνης με γραφίτη Sto-EPS K80 Top32 CE με λ=0,032 W/m*Κ παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα την μεταβολή του συντελεστή θερμομόνωσης των τοίχων.

diagram1finalΣτο παράδειγμα μας η τιμή του συνολικού συντελεστή αγωγιμότητας του τοιχώματος μεταβάλλεται από 0,54 σε 0,32 W/m2*K δηλ. θα μπορούσαμε να πούμε πως βελτιώνεται κατά 40% περίπου η θερμομόνωση του τοίχου. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε από μόνο του να αποδείξει την αξία της μικρής σε κόστος επιπλέον επένδυσης σε καλύτερη θερμομόνωση.

 

Η παραπάνω, πιθανά διαισθητική, διαπίστωση μας θα επιβεβαιωθεί εάν βάλουμε πραγματικά οικονομικά δεδομένα στο παράδειγμα μας. Εκεί θα διαπιστώσουμε πως η απόσβεση του κόστους της εξωτερικής θερμομόνωσης έρχεται σαφώς γρηγορότερα με την χρήση αυξημένου πάχους θερμομονωτικού υλικού σε σχέση με την περίπτωση που χρησιμοποιούμε το ‘φτηνότερο' (και αποδεκτό για την έως τώρα ελληνική πραγματικότητα) μικρότερο πάχος θερμομόνωσης. Επίσης η καλύτερη θερμομόνωση αυξάνει την συνολική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων μετά το πέρας της περιόδου απόσβεσης, καθιστώντας σαφές το σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα που προσφέρει στους κατοίκους για όλη την διάρκεια χρήσης των κτιρίων.

 

 

 

Τα στοιχεία επίσης δείχνουν πως η εφαρμογή του αυξημένου πάχους θερμομόνωσης (πάχος 8 εκατοστών του αποτελεσματικότερου θερμομονωτικού υλικού διογκωμένης πολυστερίνης με λ=0,032 W/m*Κ) έχει νόημα σε όλες κλιματικές ζώνες της χώρας μας καθώς σε όλες της περιπτώσεις η απόσβεση επιταχύνεται, αποδεικνύοντας πόσο λανθασμένη είναι η έως τώρα αντίληψη χρήσης μικρού πάχους (3-5 εκ.) θερμομόνωσης στα περισσότερα ελληνικά κτίρια.

 

Η επένδυση στην θερμομόνωσης των κτιρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας είναι πραγματικά μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε είτε ως ιδιώτες είτε ως κοινωνικό σύνολο. Βελτιώνοντας θεαματικά τις συνθήκες διαβίωσης στα κτίρια μας ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε τις δαπάνες θέρμανσης και κλιματισμού, την σπατάλη ενέργειας και τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα, πετυχαίνουμε μερικούς από τους σημαντικότερους στόχους της εποχής μας, με μια μόνο απλή κίνηση.

 stobuild

Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης StoTherm είναι σχεδιασμένα για να μπορούν να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή θερμομόνωση για τις ανάγκες του κάθε κτιρίου, με την πιο ολοκληρωμένη μεθοδολογία κατασκευής, την καλύτερη ποιότητα των υλικών και την μέγιστη αντοχή στον χρόνο. Στην StoHellas είμαστε πεπεισμένοι, πως μόνο έτσι θα είναι η επένδυση σας σίγουρα αποδοτική, με τις ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης και χωρίς απρόσμενα κατασκευαστικά προβλήματα, χαρίζοντας ασφάλεια, εξοικονόμηση και άνετη διαβίωση στο κτίριο σας για πολλές δεκαετίες.

Περισσότερες πληροφορίες www.stohellas.gr

 

Δρακόπουλος Παναγιώτης, Χημικός Μηχανικός
Διευθυντής Τμήματος StoHellas
StoHellas:Αποκλειστικός αντιπρόσωπος Sto
Τμήμα της Drapa chemie
Λ. Μεγαρίδος & Χίου, Θέση Μαύρη Γιώρα,
19300, Ασπρόπυργος Αττικής
τηλ: 2105570191
 , fax: 2105593945, mob: +306974888589 

www.drapa.gr , www.stohellas.gr

Σχετικά άρθρα:

Εξωτερική Θερμομόνωση κτιρίων, πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι; (Αντίδραση θερμομονωτικών υλικών σε φωτιά)

Εξωτερική Θερμομόνωση κτιρίων, πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι; (Μέρος Β: Πρόσφιση θερμομονωτικών πλακών επί των κτιρίων)

Μύθοι και πραγματικότητα για τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, τα κατάλληλα θερμομονωτικά υλικά και την πιστοποίηση CE  (Μέρος Α') 

Μύθοι και πραγματικότητα για τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, τα κατάλληλα θερμομονωτικά υλικά και την πιστοποίηση CE (Μέρος Β')

StoTherm: Αντοχή, Οικονομία, Ταχύτητα και Καινοτομία

Architect's Facade Manual

Sto Therm – Καλύτερη μόνωση – Καλύτερη ζωή

Προϊόντα STO και στη Costa Navarino

StoTherm Classic Top 32

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης