LogoTitle
1ος κύκλος Συμβουλευτικής για Μετανάστριες με σπουδές STEM Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 16:43

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα : EUMentorSTEM

Logo mentorSTEMΗ ΕΔΕΜ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS PLUS : EUMentorSTEM Creation of a EUropean e-platform of MENTORing and coaching for promoting migrant women in Science, Technology, Engineering and Mathematics’.

Βασική δράση του EUMentorSTEM είναι η πραγματοποίηση δύο κύκλων Συμβουλευτικής Ενσωμάτωσης – Mentoring για μετανάστριες που έχουν σπουδές σε Πολυτεχνεία, στις Φυσικές Επιστήμες στην Τεχνολογία, και στα Μαθηματικά (STEM). Η ΕΔΕΜ μόλις ολοκλήρωσε τη συμβουλευτική διαδικασία ενσωμάτωσης (mentoring) με την πρώτη επταμελή ομάδα μεταναστριών με σπουδές STEM που διαμένουν στην Ελλάδα. erasmus footer2Η συμβουλευτική διαδικασία ενσωμάτωσης που βασίζεται στις αρχές του mentoring δημιουργεί μια ομάδα όπου κάθε μετανάστρια μπορεί να μοιραστεί τα προβλήματα, τα ζητήματα, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει με άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις και έχουν κοινά ενδιαφέροντα και σπουδές. Η ομάδα αυτή συζητήσεων και αλληλεπίδρασης με την υποστήριξη της συντονίστριας (mentor) παρέχει ένα ασφαλές και ταυτόχρονα γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον όπου οι ιδέες για εργασιακή απασχόληση και επιχειρηματικότητα στα θέματα STEM μπορούν να διερευνηθούν και να δοκιμαστούν. Σκοπός οι συμμετέχουσες να βρουν τα επόμενα βήματα προς τα εμπρός για το σχεδιασμό της καριέρας τους σε αντικείμενο συναφές με τiς σπουδές τους.

IMG 20181112 193002 Η ιδέα των Κύκλων Συμβουλευτικής Ενσωμάτωσης χτίζεται επάνω στη διαδικασία της μάθησης σαν ένα ταξίδι που απαιτεί η κάθε μετανάστρια να βοηθηθεί από τα άλλα μέλη της ομάδας ώστε να έρθουν στην επιφάνεια όλα αυτά που χρειάζεται να γνωρίζει. Η διαδικασία αυτή θεωρεί ότι η γνώση βρίσκεται ήδη μέσα μας και το μόνο που χρειάζεται είναι να έρθει στο προσκήνιο. Η γνώση και μάθηση που μοιράζεται με τα άλλα μέλη της ομάδας είναι πολύτιμη. Η διαδικασία των Κύκλων Συμβουλευτικής Ενσωμάτωσης βασίζεται σε ερωτήσεις που –με τη βοήθεια και της συντονίστριας (mentor) – καταλήγουν ώστε να αποκαλυφθούν οι πεποιθήσεις που έχει μέσα της η κάθε συμμετέχουσα. Οι συμμετέχουσες παίρνουν με τη σειρά λίγο χρόνο για να μιλήσουν για το πρόβλημα ή την ευκαιρία τους και τα άλλα μέλη της ομάδας κάνουν ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις έχουν σκοπό τηIMG 20181112 193030ν ανακάλυψη, προσπαθώντας να γίνουν κατανοητά πλήρως όλα τα υποκείμενα ζητήματα τα οποία θα ήταν γόνιμο να ερευνηθούν περαιτέρω. Έτσι η στόχευση είναι στις ερωτήσεις παρά στο να δοθούν συμβουλές. Τα μέλη της ομάδας είναι αυτά που κατευθύνουν τη συζήτηση και σε αυτά επικεντρώνονται οι συζητήσεις. Η μεθοδολογία και το βασικό υλικό προέρχεται από την Inova Consultancy εταίρου του προγράμματος από U.K. Εκτός από τα θέματα που αναπτύσσονται σε αντίστοιχα προγράμματα συμβουλευτικής ενσωμάτωσης (mentoring) σε αυτό το πρόγραμμα θίγονται και άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως ο ρατσισμός λόγω καταγωγής, οι προκαταλήψεις λόγω φύλου, η αναγνώριση ή όχι των τίτλων σπουδών, οι συνθήκες εργασίας, η ανεργία κα. 

IMG 20181112 193150Ο 1ος αυτός κύκλος είναι πιλοτικός καθώς από τα σχόλια της συντονίστριας και την αξιολόγηση των μελών της ομάδας έχουν προκύψει συμπεράσματα και προτάσεις για βελτίωση και εμπλουτισμό του υλικού κυρίως με multimedia (video με συνεντεύξεις, χρηστικές οδηγίες και καλές πρακτικές) για τον 2ο κύκλο. Τα μέλη της κάθε ομάδας Συμβουλευτικής Ενσωμάτωσης είναι ολιγομελής ώστε να μην χάνεται η προσωπική επαφή και η εξατομικευμένη προσέγγιση. Θα ακολουθήσει επιμόρφωση μελλοντικών Μεντόρων-Συντονιστών αντίστοιχων ομάδων για πολλαπλασιασμό των επωφελούμενων μεταναστριών. Οι συντονιστές-Μέντορες θα προέρχονται από το χώρο της εκπαίδευσης, των κοινωνικών λειτουργών, των Φορέων και των ΜΚΟ που ασχολούνται με μετανάστες, της αυτοδιοίκησης κα.

Περισσότερα για το EUmentorSTEM μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του EUMentorSTEM (αγγλικά) και στην ιστοσελίδα της ΕΔΕΜ (στα ελληνικά). Για να δηλώσετε συμμετοχή στον 2ο Κύκλο Συμβουλευτικής Ενσωμάτωσης μεταναστριών ή στην Επιμόρφωση μελλοντικών συντονιστών-Μεντόρων μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία σας στην Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .