LogoTitle
Το παρόν και το μέλλον της Ανακύκλωσης Εκτύπωση E-mail
Περιβάλλον
Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 00:00

Συμπεράσματα από την Ημερίδα του ΕΟΑΝ

EOAN koin1Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης ΕΟΑΝ ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση 2015: Απολογισμός – Προοπτικές» η οποία διεξήχθη στο αμφιθέατρο του κτηρίου του ΥΠΑΠΕΝ επί της Μεσογείων με την ευκαιρία της αλλαγής σκυτάλης στη διοίκηση του Οργανισμού.
Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι του Υπουργείου, μίλησε απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΑΝ και πρόεδροι σχετικών φορέων και η ημερίδα έκλεισε με στρογγυλό τραπέζι και συζήτηση με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χαιρετισμό απηύθυναν: ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ε. Καπετάνιος, ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της πρόληψης και της ανακύκλωσης στη συνολική διαχείριση των απορριμάτων, στα οποία καθυστερημένα ανταποκρίθηκε η χώρα μας, ο κ. Δ. Πολιτόπουλος, ως εκπρόσωπος του Αν. Υπουργού ΠΑΠΕΝ κ. Τσιρώνη, ο οποίος δήλωσε τη στήριξη του Υπουργείου στον ΕΟΑΝ και ο κ. Σ. Φάμελλος, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του κοινοβουλίου, ο οποίος μίλησε για την κυκλική οικονομία, τη σημαντική συνεισφορά του ΕΟΑΝ και την δυνατότητα μετάβασης προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κεντρική ομιλία δόθηκε από τον κ. Ι. Αγαπητίδη, Πρόεδρο του απερχόμενου ΔΣ του ΕΟΑΝ ο οποίος έκανε τον απολογισμό των δράσεων του Οργανισμού στη διετή θητεία του, και έδωσε το στίγμα προοπτικής για την αναβάθμιση του ρόλου του Οργανισμού, τις μελλοντικές δράσεις που ήδη έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός τους και τη συμβολή της ανακύκλωσης στην απασχόληση, την οικοκαινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Γ. Ραζής, ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία, δυσκολίες και προτάσεις εκ μέρους των ΣΕΔ και ακολούθησε ο κ. Χ. Τσοκανής, συντονιστής του Δικτύου ΦοΔΣΑ, ο οποίος μίλησε για τις ιδιαιτερότητες, δυνατότητες και διαφοροποιήσεις ανά δήμο ακόμα και σε ζητήματα όπως η σύσταση των απορριμμάτων και την αναγκαιότητα διεύρυνσης των αποβλήτων που εντάσσονται σε ρεύματα εναλλακτικής διαχείρισης.
EOAN proedreioΟι εργασίες της ημερίδας συνεχίσθηκαν με το στρογγυλό τραπέζι με θέμα « Το παρόν και το μέλλον της ανακύκλωσης» το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Κ. Χριστοφιλίδου. Εισαγωγικές παρεμβάσεις έγιναν από τους: κα Α. Αρφανάκου, Προϊσταμένη τμ. διαχείρισης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων ΥΠΑΠΕΝ, μέλος ΔΣ ΕΟΑΝ, κ. Σ. Ιατρού, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, κ. Φ. Κυρκίτσος, Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, μέλος ΔΣ ΕΟΑΝ, κ. Π. Σκιαδάς, Πρόεδρος ΣΕΠΑΝ και κ. Κ. Χατζημπίρος, Καθηγητής ΕΜΠ, μέλος ΔΣ ΕΟΑΝ. Ο λόγος για μια σύντομη τοποθέτηση δόθηκε και σε εκπροσώπους των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης καθώς και στο κοινό.
Αναδείχθηκαν προβλήματα που έχουν ανακύψει, και σχετίζονται με τη δυσχέρεια στην εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων των ΣΕΔ, την ύπαρξη αισχροκερδικών κυκλωμάτων, την επίτευξη των στόχων, την εισφοροδιαφυγή και τη μη εγγραφή όλων των υπόχρεων διαχειριστών σε Συστήματα, την ελλιπή σε ορισμένες περιπτώσεις συνεργασία των ΟΤΑ με τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, νομοθετικά κενά που δημιουργούν εμπόδια, την ατελέσφορη επιβολή κυρώσεων, την ανεπαρκή ενημέρωση των πολιτών, αλλά και τη δράση μη νόμιμων κυκλωμάτων και ύπαρξης λαθρεμπορίου σε απόβλητα που έχουν εμπορική αξία.
Σημαντική κρίθηκε η προώθηση κατά προτεραιότητα της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, και στη διαλογή στην πηγή όπου αυτό είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτό, η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ΟΤΑ με απόδοση χρηματικών κινήτρων (ή αντικινήτρων όπως το πρόσθετο τέλος ταφής), η αξιολόγηση των δήμων στην ανακύκλωση με βάση τις ετήσιες επιδόσεις τους και επιβράβευση εκείνων με τις καλύτερες επιδόσεις ενισχύοντας τον παραδειγματικό χαρακτήρα, η θέσπιση μετρήσιμων στόχων ανά δήμο, αλλά και οι επιδοτήσεις με βάση το πραγματικό κόστος και προώθηση καινοτόμων λύσεων όπως «Πληρώνω όσο Πετάω» και «Πράσινα Σημεία». Επίσης τονίσθηκε η σημαντικότητα της λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών που είναι σε εξέλιξη από τον ΕΟΑΝ, η αναγκαιότητα αναβάθμισης του ρόλου του Οργανισμού και η διασφάλιση βέλτιστων συνθηκών μέσω κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων και ελεγκτικών μηχανισμών.
Ειδικές επισημάνσεις υπήρχαν από τα Συστήματα των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, αφού λόγω των ιδιαιτεροτήτων των αποβλήτων που διαχειρίζονται και της περιορισμένης γεωγραφικής τους εμβέλειας, απαιτούνται σοβαρές παρεμβάσεις και διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας.
Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία και ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων (ΥΠΑΠΕΝ, ΕΟΑΝ, ΟΤΑ, ΦΟΣΔΑ, Περιφέρειες), προκειμένου να εκπληρωθούν οι εθνικές υποχρεώσεις με βάση τις κοινοτικές οδηγίες και να συμβάλει η ανακύκλωση στην πορεία προς την επίτευξη μιας κυκλικής οικονομίας με πρωταρχικό μέλημα την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη φυσικών πόρων για τις μελλοντικές γενιές.