LogoTitle
'Σερενάτα', του Ζουλφί Λιβανελί, Εκδόσεις Πατάκη Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015 16:50

Μια πρόταση ανάγνωσης από τη Θηρεσία Σημαντηράκη, Πολιτικό Μηχ., Μέλος ΔΣ ΕΔΕΜ

SerenataΑθήνα 15.2.2015

Πριν λίγες μέρες, ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο «ΣΕΡΕΝΑΤΑ» του ΖΟΥΛΦΙ ΛΙΒΑΝΕΛΙ. Ομολογώ πώς σαν μουσικοσυνθέτη τον ήξερα τον ΛΙΒΑΝΕΛΙ αλλά βιβλίο του δεν είχα διαβάσει. Ξεκίνησα το βιβλίο διερευνητικά, στη συνέχεια όμως δεν μπορούσα να διακόψω. Σίγουρα είναι και η διάθεση του καθενός μας, ανάλογα με τη στιγμή που ξεκινάμε κάτι και το βιβλίο όμως ανέδυε μια γλυκιά τρυφερότητα και μια δύναμη συνάμα.

Αρχικά διάβασα το οπισθόφυλλο του βιβλίου........μια μοναδική ιστορία αγάπης στη δίνη μιας μεγάλης τραγωδίας της ιστορίας του 20ου αιώνα. Ένα μυθιστόρημα με «επίκεντρο» τον άνθρωπο, την αληθινή αγάπη, την δίψα για τη ζωή με φόντο την ιστορία. Τίτλος «ΣΕΡΕΝΑΤΑ» η στιβαρή μουσική της ζωής όπως λέει ο Ταλάτ Χαλμάν σχολιάζοντας το βιβλίο. Τα πρόσωπα .........η Μάγια Ντουράν, ο γερμανικής καταγωγής αμερικάνος καθηγητής Μαξιμίλιαν Βάγκνερ, η Νάντια και πολλοί άλλοι απλοί και σημαντικοί άνθρωποι. Ο χώρος ....... η Κωνσταντινούπολη, η Βοστόνη, η Μασσαχουσέτη και ο χρόνος ......... από το 1940 μέχρι το 2001 περίπου!!!!!!!

«Όλα ξεκινούν μια κρύα ημέρα του Φεβρουαρίου του 2001, όταν η Μάγια Ντουράν, τριάντα έξι ετών, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Πανεπιστημίου της Ιστανμπούλ, υποδέχεται στο αεροδρόμιο της πόλης τον γερμανικής καταγωγής Αμερικανό καθηγητή Μαξιμίλιαν Βάγκνερ, ετών ογδόντα επτά.» Το βιβλίο ξεκινά με απλές καθημερινές καταστάσεις γύρω από τη ζωή της Μάγια Ντουράν η οποία είναι μια νέα γυναίκα όμορφη, κομψή, ευαίσθητη και δυναμική ταυτόχρονα, με ζωντάνια... έτοιμη να αντιμετωπίσει τους φόβους της, τις προκαταλήψεις, την μιζέρια και την κακία κάποιων ανθρώπων για να φτάσει τελικά να ανακαλύψει απλές αλλά τόσο σημαντικές αξίες της ζωής.

Από τη στιγμή που η Μάγια συναντιέται με τον καθηγητής Μαξιμίλιαν Βάγκνερ αρχίζει μια περιπέτεια με διαδοχικά γεγονότα, μυστήριο, αγωνία, καταστάσεις που την τραβούν σαν μαγνήτης. Προσπαθεί με δύναμη και αποφασιστικότητα να βρει μια άκρη, να αποκαλύψει μυστικά για την ιστορία αγάπης του γερμανικής καταγωγής αμερικάνου καθηγητή Μαξιμίλιαν Βάγκνερ και της γλυκιάς Νάντιας κόρης εβραίου ράφτη, στα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου . Κατά τη διερεύνηση της ιστορίας αυτής και των ιστορικών γεγονότων της εποχής ανακαλύπτει μυστικά και για την δική της οικογένεια, τις δύο γιαγιάδες της, οι οποίες είχαν την ίδια μοίρα με την Νάντια. «Τρείς διαφορετικές θρησκείες, τρεις διαφορετικές γυναίκες αλλά κοινή μοίρα» συλλογιέται κάποια στιγμή η Μάγια.

Είναι εύκολα κατανοητό ότι τα προαναφερόμενα δεν είναι σε καμία περίπτωση κριτική βιβλίου ......είναι τα συμπυκνωμένα συναισθήματα και οι σκέψεις ενός ανθρώπου που διάβασε αυτό το βιβλίο. Θα μπορούσα να μιλάω ασταμάτητα για αυτό, έγραψα όμως λίγα πράγματα για να δώσω το ερέθισμα και αφήνω σε σας την επιλογή της ανάγνωσής ή μη του βιβλίου «ΣΕΡΕΝΑΤΑ».

«Εάν το βραβείο Νόμπελ δινόταν σε ένα βιβλίο μονάχα, σίγουρα θα άξιζε να το κερδίσει με ομοφωνία το τελευταίο βιβλίο του Λιβανελί. Είναι συγκινητικό όπως το Σινεμά ο Παράδεισος και συγκλονιστικό όπως η Λίστα του Σίντλερ». Σελαχεντίν Ντουμάν, εφημ. Βατάν

Θηρεσία Σημαντηράκη
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.