LogoTitle
Γιατί αποτυγχάνουν τα κτιριακά έργα; Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011 13:43

 Η σημασία της Διοίκησης Έργου Κατασκευής και της Λειτουργικής Παραλαβής Συστημάτων

Έχοντας επαφή με τα κτιριακά έργα επί 30 χρόνια κατά τη διάρκεια της μελέτης, κατασκευής, παράδοσης σε λειτουργία και χρήσης των Η/Μ εγκαταστάσεων και ιδιαίτερα από την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του κεντρικού συστήματος ελέγχου και αυτοματισμού BMS, έρχομαι να αναγνωρίσω την σπουδαιότητα μιας παραμελημένης παραμέτρου Διοίκησης έργου κατασκευής, αυτής της Λειτουργικής Παραλαβής Συστημάτων (ΛΠΣ).

 


Δεν γνωρίζω αν έχετε ακούσει για "το παράδοξο του Cobb" (Martin Cobb, 1995): 'Γνωρίζουμε γιατί τα projects αποτυγχάνουν.
Επίσης, γνωρίζουμε πώς να αποτρέψουμε την αποτυχία. Όμως, γιατί τα projects αποτυγχάνουν;'

Ο Jim Johnson στο βιβλίο του My life is failure: 100 thinks you should know to be a better project leader, μεταξύ άλλων περιγράφει:

  • Το κόστος κατασκευής του κοινοβουλίου της Σκωτίας με αρχικό προϋπολογισμό (budget) GBP 40 εκατ. το 1997 έφτασε στα 431 εκατ. το 2004 με πάνω από 10,000 μικροπροβλήματα κάθε είδους στο κτίριο (punch list)!
  • To έργο που χαρακτηρίζει σήμερα το Σίδνεϊ, η Όπερα του Σίδνεϊ περιγράφεται ως μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του Project Management παγκοσμίως!

Η ΛΠΣ, είναι μια διαδικασία καθορισμένη από κανονισμούς ευρωπαϊκούς (CEN, EN, ΕΛΟΤ), και οδηγίες ενώσεων μηχανικών ASHRAE, Αμερικής, CIBSE Μεγ. Βρεττανίας όπου με αρχές και μεθοδολογία διοίκησης έργου με έναρξη την φάση μελετών επιτρέπει στην ομάδα του έργου να συλλαμβάνει προβλήματα ενωρίς και να μειώνει την επανάληψη εργασιών. Πάντα είναι οικονομικότερο να εντοπίζεις μία ανωμαλία στο χαρτί παρά στο εργοτάξιο.
 
Παρ' όλο που οι αρχιτέκτονες και οι μελετητές, υποτίθεται ότι παραδίδουν μία μελέτη χωρίς σφάλματα, αυτός ο στόχος σπάνια επιτυγχάνεται. Η ΛΠΣ φέρνει ένα φρέσκο ζευγάρι μάτια επάνω στο σύνολο των σχεδίων και αναλύει τα σχέδια επί τη βάση προβλημάτων, που πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν από την λειτουργία του κτιρίου.

Ένας καλός σύμβουλος ΛΠΣ δεν κοιτάζει απλά επάνω στα στατικά συστήματα του κτιρίου αλλά ειδικότερα, εστιάζει σε υποθετικά σενάρια λειτουργικής συμπεριφοράς.

Προετοιμάζοντας την ομάδα έργου για πιθανά προβλήματα, είναι ο πλέον αποδοτικός τρόπος για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία ενός έργου. Ζητήματα όπως, οριακές καιρικές συνθήκες, φτωχή εκπαίδευση προσωπικού, απώλεια ηλεκτρικής ισχύος, αστοχία εξοπλισμού, χρονικός προγραμματισμός λειτουργίας των συστημάτων, είναι όλα θέματα που ο σύμβουλος ΛΠΣ θα πρέπει να θεωρήσει όταν εκτελεί την ΛΠΣ από την φάση των μελετών.

Κατά την διάρκεια της φάσης των μελετών, οι μελετητές συνήθως εργάζονται κάτω από ένα σφικτό οικονομικό αντικείμενο, με περιορισμένο χρόνο ώστε να ελέγξουν την εργασία των και συγκεκριμένα, με όλους τους άλλους μελετητές στο μυαλό.

Ο σύμβουλος ΛΠΣ θεωρεί την εργασία των μελετητών σαν ένα ενιαίο σύνολο με οικονομικό αντικείμενο ειδικά καθορισμένο για το σκοπό αυτής της διαδικασίας. Εάν ανακαλυφθούν ζητήματα, τότε ο σύμβουλος και η υπεύθυνη ομάδα μελετών επικοινωνούν, ώστε να βρουν λύσεις. Όλα τα ζητήματα που επιλύονται στη φάση των μελετών βοηθούν στη συνέχεια, ώστε το έργο να τρέξει πολύ ομαλότερα. Καθώς  το έργο ωριμάζει, νέα ζητήματα ανακύπτουν. Εάν η ομάδα του έργου δεν τα αναδείξει σύντομα ώστε να βρει λύσεις, αυτά συσσωρεύονται και μπορεί να γίνουν τεράστια έως την φάση χρήσης του κτιρίου. Και τότε είναι, που η οικονομική επιβάρυνση είναι τεράστια.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της ΛΠΣ είναι η άριστη αποδοτικότητα του κτιρίου. Ο σύμβουλος ΛΠΣ θεωρεί τις τεχνικές επιλογές του εξοπλισμού του κτιρίου, και την ιδανική λειτουργία των επιλεγμένων μονάδων. Μερικά θέματα που καλύπτονται κατ' αυτό τον τρόπο είναι οι επιλογές μεγεθών των μηχανημάτων (unit over sizing), τα κατάλληλα συστήματα ελέγχου και αυτοματισμού BMS, η εγκατάσταση  των μονάδων (service accessibility) που εξασφαλίζουν την αποδοτικότητα του κτιρίου και την εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας.

Τα πλεονεκτήματα της ΛΠΣ κατά τη διάρκεια των μελετών μπορούν να γίνουν φανερά κατά την διάρκεια ζωής του κτιρίου. Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής ο σύμβουλος ΛΠΣ είναι εξοικειωμένος με το έργο και ενιαίο μέλος της ομάδας του έργου. Αυτό επιτρέπει καλύτερη επικοινωνία κατά την διάρκεια του υπόλοιπου αντικειμένου του έργου και εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου. Με το  κάθε ένα μέλος να εργάζεται από μια πρωταρχική φάση είναι πολύ ευκολότερο για το σύμβουλο ΛΠΣ να οδηγήσει την ομάδα έργου ώστε  να συμπληρώσουν και να επιστρέψουν τα Φύλλα προ-λειτουργικού ελέγχου και τις αναφορές Δοκιμών και εξισορρόπησης δικτύων όταν ρέπει χρονικά να ολοκληρωθούν. Επίσης ευκολότερα οριστικοποιούνται οι Αλληλουχίες αυτοματισμών και οι Δοκιμές για την λειτουργική παραλαβή.

Τέλος, υπάρχει μια υψηλότερου επιπέδου συμμετοχή του αναδόχου εργολάβου, όταν εκτελούνται οι δοκιμές αποδοχής και επιλύονται άμεσα τα ζητήματα.

Το αποτέλεσμα φαίνονται κατά την χρήση του κτιρίου και κατά την αξιολόγηση μετά την χρήση (post occupancy evaluation), όπου το κτίριο βαθμολογείται χαρακτηρίζεται μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας για την συμπεριφορά του σε:

  • Φυσικό φωτισμό.
  • Ποιότητα εσωτερικού αέρα.
  • Φωτισμό, ποσότητα.
  • Πρόσβαση στις όψεις.
  • Φωτισμό, οπτική άνεση.
  • Επίπεδα θορύβου.
  • Θερμοκρασία χώρων.
  • Ιδιωτική συνομιλία.

Τεχνικό γραφείο ΝΙΚ. Α. ΧΑΖΑΠΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Iστοσελίδες: www.commissioning.gr & www.energyaudit.com.gr