LogoTitle
Σπουδές για το Μέλλον: Κορίτσια γεφυρώστε το χάσμα Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 29 Μαΐου 2016 00:00
Ενημερωτική εκδήλωση για επιλογή κατεύθυνσης σπουδών
Σάββατο 28 Μαϊου 2016, 10:30-13:30, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου,
Girls EngineerΜε μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση - συζήτηση με Γυναίκες Μηχανικούς που συζήτησαν με μαθήτριες Λυκείου σχετικά με τις σπουδές και τα εφόδια που θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν στην απασχόληση όταν βγούν στην αγορά εργασίας. Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ανδρών -γυναικών στις σπουδές που μπορούν να δώσουν επαγγελματικές διεξόδους στο μέλλον στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ Minde the Gap που υλοποιεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός WiTEC (Women in Science, Engineering & Technology).

Παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με τις απόφοιτες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα ποσοστά φοιτητριών στις Πολυτεχνικές Σχολές.

  • Απόφοιτες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης : πάνω από 50%.
  • Γυναίκες στα Πολυτεχνεία: Μ.Ο. 38%. (Αρχιτέκτονες: 80%, Πολιτικοί: 50%, Χημικοί:60%, Ηλεκτρολόγοι: 35%, Μηχανολόγοι: 20%.)

NTUA Gender smallTEE Gender small

Ο παραδοσιακά ανδροκρατούμενος τεχνικός κλάδος έχει αλλάξει εικόνα και οι Γυναίκες Μηχανικοί έχουν βρει τη θέση τους.Υπάρχουν βέβαια κλάδοι που οι Γυναίκες Μηχανικοί είναι αρκετά λιγότερες και σε αυτούς όμως θα πρέπει να στραφούν καθώς είναι πολλά υποσχόμενοι για το μέλλον πχ. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Τηλεπικοινωνίες κα.

Δεν υπάρχουν κοινωνικές προκαταλήψεις και επαγγελματικά στερεότυπα. Σπουδάζουν Μηχανικοί αγόρια και κορίτσια ανεξάρτητα από το αν οι γονείς τους είναι Μηχανικοί:

Parents Engineer1 small

parents engineer2 small

Η επιλογή της κατεύθυνσης σπουδών πρέπει να μη βασίζεται σε επιφανειακά κριτήρια ή ακόμα χειρότερο σε κοινωνικές προκαταλήψεις και επαγγελματικά στερεότυπα. Πρώτα θύματα της ελλειπούς πληροφόρησης οι μαθήτριες που αρκετές φορές παρότι έχουν πολύ καλές επιδόσεις επιλέγουν σπουδές που οδηγούν στους παγιωμένους κοινωνικούς ρόλους των γυναικών όπως αυτές προβάλλονται πχ. από τα ΜΜΕ και οι οποίες είναι κορεσμένες επαγγελματικά. Η ανεργία που έχει κτυπήσει τον τεχνικό κλάδο έχει να κάνει κυρίως με την οικοδομή και οι νέες ειδικότητες μπορούν να προσφέρουν διεξόδους για απασχόληση, καινοτομία και έρευνα  πχ.:

Ενέργεια – Εξοικονόμηση- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Προστασία περιβάλλοντος (Περιβαλλοντικές μελέτες, Ανακύκλωση, Απορρύπανση, κα.)
Επικοινωνίες, Τεχνολογία Υπολογιστών – Πληροφορική
Βιοιατρική κα.

Οι δράσεις του Mind the GAP χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του προγράμματος Mind the GAP

WiTEC HD pngLOGO-1 GAP