LogoTitle
Από την Κνωσό στην Ηλιακή καμινάδα Print E-mail
Monday, 14 July 2014 00:00
There are no translations available.

250px-Knossos throneΆρθρο της Λένας Μάντζιου, Δρ. αρχιτέκτων Ε.Μ.Π (αναδημοσίευση από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, Αφιέρωμα στην Πράσινη Αρχιτεκτονική, τευχ. 143 Δεκ 2009, σ.186-189).

Η εναρμόνιση των κτιρίων με το κλίμα και το περιβάλλον, που διασφαλίζει παράλληλα την άνετη και υγιεινή διαβίωση του ανθρώπου, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό τους, ήταν ανέκαθεν μια συνειδητή προσέγγιση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.Τη διάθεση να διευθετηθεί ο υπαίθριος χώρος, ώστε να αποτελέσει το επίκεντρο της ζωής του συγκροτήματος, τη συναντάμε στον ελληνικό χώρο εδώ και τέσσερις χιλιετίες.Ήδη το 1700 π.Χ., στη Κνωσό, τα ανάκτορα διατάσσονταν γύρω από μία μεγάλη ορθογώνια κεντρική αυλή και οι εσωτερικοί χώροι επικοινωνούσαν με πρόπυλα και διαδρόμους.Οι Μινωΐτες επινόησαν τρόπους να φέρουν το φυσικό φως και τον αέρα μέχρι τα κατώτερα διαμερίσματα του ανακτόρου και δημιούργησαν τα “πηγάδια φωτός”, δηλαδή τα αίθρια και τους φωταγωγούς.

Πως μπορούν αυτές οι αρχές να ενταχθούν στα σύγχρονα κτίρια; Αυτό είναι το θέμα του προαναφερόμενου άρθρου που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. Η ΕΔΕΜ ευχαριστεί την επ. καθηγήτρια ΕΜΠ κα. Λένα Μάντζιου και το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ για την ευγενική παραχώρηση του άρθρου.

Σχετική διάλεξη της επ. καθ. κας. Λένας Μάντζιου με τίτλο ‘Ενεργειακός Σχεδιασμός σε κατασκευασμένα κτίρια’ που έδωσε για τον 5ο κύκλο εισηγήσεων στη Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική που διοργάνωσε η Ελληνική εταιρεία περιβάλλοντος και Πολιτισμού (1/2/2012) μπορείτε να παρακολουθήσετε και στο σύνδεσμο.

Η επ. καθηγήτρια ΕΜΠ κα. Μάντζιου έδωσε σχετική διάλεξη με τίτλο 'Είναι η Βιοκλιματική αρχιτεκτονική ζήτημα παιδείας;' και στην ημερίδα της ΕΔΕΜ ‘Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική –Σχεδιασμός Χώρου – Η οπτική του Φύλου’ που πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2014 στο ΤΕΕ και την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί με τις υπόλοιπες εξίσου ενδιαφέρουσες ομιλίες στην ιστοσελίδα www.greekarchitects.gr και συγκεκριμένα στους παρακάτω συνδέσμους

 

Για το 1ο μέρος: http://www.ustream.tv/recorded/46933360
Για το 2ο Μέρος: http://www.ustream.tv/recorded/46939440